Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind. Soms lijkt je kind minder vrolijk, stil of teruggetrokken. Dit kan een fase zijn, maar soms is het ook een signaal van somberheid. Somberheid kan zich op verschillende manieren uiten en kan invloed hebben op het dagelijks leven van je kind. Het is belangrijk om te weten hoe je somberheid bij je kind herkent en wanneer het tijd is om hulp in te schakelen.
Wat is somberheid bij kinderen en jongeren?
Somberheid is meer dan alleen een kort moment van verdriet. Het is een langduriger gevoel van neerslachtigheid of somberheid, waarbij een kind of jongere zich vaak moe voelt, weinig plezier heeft in activiteiten die normaal gesproken leuk zijn, of zich terugtrekt van anderen. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress op school, conflicten met vrienden, of veranderingen in het gezin. Soms is er geen duidelijke oorzaak en lijkt het gewoon “een dipje”.
Hoe herken je somberheid bij je kind?
Somberheid uit zich bij ieder kind anders, maar er zijn een aantal signalen waarop je als ouder kunt letten.
- Verlies van interesse in dingen die ze voorheen leuk vonden, zoals spelen, sport of hobby’s.
- Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of buikpijn, zonder medische oorzaak.
- Slecht slapen of juist veel te veel slapen.
- Aandachtsproblemen op school of moeite met concentreren.
- Veranderingen in eetgewoonten: minder eten of juist veel meer eten dan normaal.
- Terugtrekgedrag: je kind lijkt liever alleen te zijn en vermijdt sociale contacten.
- Overmatige prikkelbaarheid of snel gefrustreerd zijn.
- Negatieve gedachten: praten over zichzelf in een negatieve manier of het idee hebben dat “niets ooit goed zal komen”.
Wanneer is het tijd om bij somberheid om hulp te vragen?
Als de somberheid aanhoudt en je merkt dat je kind moeite heeft om de normale dagelijkse activiteiten uit te voeren, is het tijd om hulp te overwegen. Dit geldt vooral als de sombere gevoelens langer dan twee weken aanhouden of als je kind zich steeds meer terugtrekt van zijn of haar omgeving. Hulp kan ook nodig zijn wanneer je kind bijvoorbeeld moeite heeft met school of relaties met vrienden, of als er negatieve gedachten over zichzelf zijn.
Als ouder kun je vaak veel betekenen door een open gesprek aan te gaan en te luisteren zonder oordeel. Maar soms is professionele hulp nodig om je kind beter te kunnen ondersteunen. Dit kan helpen om somberheid te begrijpen en manieren te vinden om er mee om te gaan.
Hoe kan Kinderpraktijk Mies helpen?
In onze praktijk bieden we integratieve therapie voor kinderen en jongeren die worstelen met somberheid en andere emotionele uitdagingen. We kijken naar het kind als geheel: zijn of haar gevoelens, gedachten, gedrag en omgeving. Samen met jou en je kind zoeken we naar manieren om weer in balans te komen, zodat je kind zich beter gaat voelen en weer kan genieten van het leven.
We gebruiken een combinatie van therapieën die afgestemd zijn op de behoeften van jouw kind. Denk hierbij aan speltherapie, cognitieve gedragstherapie en creatieve werkvormen. Het doel is altijd om samen te werken aan het herstel van het welzijn van je kind, in een veilige en vertrouwde omgeving.
Twijfel je of je kind echt somber is? Neem contact met ons op.
Als je je zorgen maakt over de somberheid van je kind, neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar om in een vrijblijvend kennismakingsgesprek te verkennen wat er aan de hand is en welke stappen we samen kunnen zetten. Vraag in het contactformulier op deze pagina een kennismaking aan of plan die direct eenvoudig & snel online. Jullie hoeven het niet alleen te doen – wij helpen je graag verder: weet je welkom.