Is de sfeer bij jou thuis veranderd sinds je kind een tiener is? Is er veel gezeur in plaats van verbinding? Dikke kans dat je dan in een vicieuze cirkel zit van strijd en gedoe. Bij tieners is het vaak een gebrek aan verbinding die ervoor zorgt dat er problemen ontstaan. Bij Kinderpraktijk Mies begeleiden we daarom tieners en hun ouders naar meer rust en verbinding. Zodat de sfeer weer relaxed is – want tieners zijn ook zó leuk – en zodat jij de ouder kunt zijn die je graag voor je tiener wil zijn. Echt kunnen verbinden met je tiener zorgt ervoor dat alles dat nu nog moeilijk is, weer kan gaan stromen. Lees hieronder meer over wat ervoor zorgt dat zoveel pubers zich ontwikkelen tot ongelukkige tieners, en hoe wij bij Kinderpraktijk Mies kunnen helpen.
3 fasen in de puberteit van ongelukkige tieners
In de puberteit zijn er drie verschillende fasen te onderscheiden, namelijk:
- Vroege puberteit (ongeveer 10 tot 13 jaar)
In de vroege puberteit – die we ook wel de prepuberteit noemen – zie je de eerste fysieke signalen van de puberteit waaronder groeispurten, en haargroei op het lichaam. Wat de emotionele ontwikkeling betreft ontstaat er bij je tiener meer bewustzijn van het eigen lichaam en soms ook een gevoel van onzekerheid over alle veranderingen. Het denken van tieners in de vroege puberteit is nog zwart – wit (iets is helemaal waar of helemaal niet waar) maar ze kunnen ook al iets meer abstract denken. Je tiener gaat jou als ouder al wat meer loslaten en vrienden worden steeds belangrijker. - Midden puberteit (ongeveer 14 – 16 jaar)
In de midden puberteit zijn de lichamelijke veranderingen van je tiener in volle gang. Jongens ontwikkelen onder meer een lagere stem en meer spiermassa, en ook bij meisjes veranderen hun lichaamsvormen. Tegelijkertijd worden zelfbeeld en identiteit belangrijker, wat kan leiden tot onzekerheid en stemmingswisselingen. Jouw tiener is nu op zoek naar wie ze zijn en wat hen uniek maakt. Dikke kans dat ze in deze fase ook duidelijk meer gaan ‘puberen’. Aan het denkvermogen van je tiener merk je dat ze complexe abstracte ideeën beter begrijpen. Tegelijkertijd is de impulscontrole en lange-termijnplanning nog niet volledig ontwikkeld. Vrienden en leeftijdsgenoten zijn in deze fase van de midden puberteit de belangrijkste sociale invloeden en de behoefte aan onafhankelijkheid van ouders neemt verder toe. In deze fase experimenteert je tiener ook vaak met grenzen. - Late puberteit (ongeveer 17 – 19 jaar)
In de late puberteit komen de lichamelijke veranderingen tot een einde en heeft je tiener het volwassen uiterlijk bereikt. Het zelfbeeld van je tiener wordt stabieler en je kunt merken dat er meer controle is over emoties. Ook het vermogen om kritisch en zelfs strategisch na te denken is nu sterker ontwikkeld. Dat betekent dat je puber betere beslissingen kan nemen, onder meer omdat ze beter de gevolgen overzien. In deze fase van de late puberteit neemt de invloed van vrienden weer iets af, en gaat je tiener meer waarde hechten aan familie en andere volwassen relaties. Ook gaat je tiener in deze fase vooruit kijken en toekomstplannen maken.
Hoe wij kunnen helpen bij gedoe met ongelukkige tieners
Bij Kinderpraktijk Mies begrijpen we hoe uitdagend deze fasen van de puberteit kunnen zijn – zowel voor tieners als voor hun ouders. Het is onze missie om ongelukkige tieners te helpen ontdekken wie ze zijn, wat hen gelukkig maakt, en hoe ze kunnen omgaan met de uitdagingen die op hun pad komen. We bieden:
- Individuele begeleiding voor jouw ongelukkige tiener: Op maat gemaakte trajecten waarin jouw tiener leert omgaan met emoties, onzekerheden en stress. Met je tiener werken we aan Zelfkennis want hoe beter je jezelf kent, hoe steviger je in het leven staat. Daarnaast besteden we aandacht aan Zelfvertrouwen en zorgen voor een positieve boost naast alle onzekerheden en verwarring die de puberteit vaak oproept. We werken aan Zelfliefde zodat jouw tiener zélf gaat zien hoe waardevol en fantastisch ze zijn. Het zelfinzicht waar we in de sessies aan werken, zorgt voor een flinke boost van de Zelfreflectie van je puber. Superfijn om de momenten waarop jullie botsen – en die erbij horen want tieners blijven tieners – op een fijne wijze te kunnen herstellen
- Ouderbegeleiding voor jou als ouder van een ongelukkige tiener: Handvatten voor jou als ouder om een stevige basis te bieden en weer in verbinding te komen met je tiener. We leren je hoe je de verbinding – die de basis is – herstelt. Zodra jullie in verbinding staan, zijn jullie bereid om met liefde naar elkaar te kijken en te luisteren naar elkaar. Iets aan te nemen van elkaar (wel zo handig!). En ook niet onbelangrijk: verbinding met je puber zorgt voor de aanmaak van geluksstofjes in ons brein. Onderzoek laat zien dat tieners die een hechte band hebben met hun ouders zich veiliger en meer gewaardeerd voelen, wat weer leidt tot een grotere emotionele en mentale stabiliteit
Onze aanpak is laagdrempelig, warm en gericht op positieve verandering. Samen zorgen we ervoor dat je tiener weer in diens kracht komt te staan.
Neem contact op over gedoe met jouw tiener
Merk je dat je tiener worstelt? Of wil je als ouder meer inzicht in hoe je jouw puber kunt ondersteunen? Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bij Kinderpraktijk Mies ben je aan het juiste adres voor professionele en persoonlijke begeleiding. Samen maken we de weg vrij voor een gelukkiger leven voor jouw tiener – en voor jou als ouder.