Bij alle kinderen maar nog net iets meer bij hooggevoelige kinderen (hsp) komen er de hele dag door zintuiglijke prikkels (geluid, proeven, zien) & gevoelsmatige prikkels zoals sferen, gevoelens en energieën in grote getalen binnen. Kinderen raken overprikkeld als ze meer prikkels binnen hebben gekregen dan ze hebben kunnen verwerken. Best logisch eigenlijk. Hooggevoeligheid is soms lastig te pinpointen. Heb jij een kind dat koppiger lijkt dan andere kinderen? En dat opvliegender kan zijn dan anderen? Raakt jouw kind van slag door iets wat je totaal niet verwacht had? Dan kan je weleens te maken hebben met een hooggevoelig sensitief en wellicht ook temperamentvol kind.
Hooggevoeligheid kan resulteren in overprikkeling
Als wat er aan de buitenkant in gaat en wat er van binnen verwerkt kan worden niet in balans is, dan eindig je met een overprikkeld kind. En kinderen reageren grofweg op twee manieren op die overprikkeling: met overschreeuwen of met terugtrekken. Kinderen die overschreeuwen worden druk, stuiterend, rusteloos. Ze huilen gemakkelijk, worden snel boos en kunnen zich niet goed meer concentreren. En kinderen die zich terugtrekken die worden stil, sluiten zich af en worden onbereikbaar. Ze willen met rust gelaten worden, zijn snauwerig en prikkelbaar of neerslachtig.
Wat werkt bij hooggevoelige kinderen
Overprikkelde kinderen hebben behoefte aan ontspanning. Want in ontspanning worden pas al die prikkels verwerkt. En weet je wat zo mooi is? Van binnen weet je kind zelf het beste hoe hij ontspant. Maar dan moet het er ook nog even uitkomen natuurlijk. Gun jij je kind dat ie leert hoe hij zelf het beste ontspant? Zodat ie in plaats van overprikkeld ontspannen kan zijn? En dat jij zijn strategieën ook kent, zodat je echt kunt helpen? Jullie zijn van harte welkom in Kinderpraktijk MIES waar we onder meer werken aan opkomen voor jezelf en grenzen aangeven. Want als je je grenzen kent, dan hoef je niet overprikkeld te raken.