Hoe om te gaan met agressie bij je kind
Ik vraag ernaar in ieder oudergesprek dat ik voer. En vaak is het voor ouders de allereerste keer dat ze er eerlijk over zijn. De eerste keer dat ze vertellen over hoe erg het echt is. Over de wanhoop en de machteloosheid. Hoe ze alles geprobeerd hebben en de agressie en het geweld alleen maar erger worden. Geweld in gezinnen, zo denken heel veel ouders, dat is toch iets wat je op televisie bij Dr Phil ziet en wat je leest in krantenartikelen over multiprobleemgezinnen…? En dat terwijl heel veel kinderen agressief gedrag laten zien. Daarom in dit artikel wat hands on tips zodat jij weet hoe om te gaan met agressie bij je kind.
Het proces van escalatie, dat leidt tot agressie
Om te beginnen is het handig als je iets meer weet over het proces van escalatie Er zijn twee vormen van escalatie: symmetrische escalatie en complementaire escalatie. Symmetrische escalatie houdt in dat jij en je kind elkaars boosheid versterken. Het zijn de situaties waarin je van het ene verwijt in het andere terecht komt en dat op den duur niemand meer weet waar het het conflict nu eigenlijk over ging. Complementaire escalatie betekent dat de dreigementen van je kind ervoor zorgen dat jij de strijd opgeeft. Helaas werkt het niet zo: de eisen en dreigementen van je kind zullen hierdoor alleen nog erger worden.
Het patroon doorbreken met liefdevol geweldloos verzet
Je agressieve kind weet inmiddels perfect hoe hij met een razende ouder moet omgaan. Maar hoe zit dat met een rustige liefdevolle vastbesloten ouder die zich geweldloos verzet? Ik voorspel dat ie zich daar geen houding mee weet. Dat kan ‘m een nog machtelozer gevoel geven en tegelijkertijd doorbreek je precies hier het patroon. Geweldloos verzet in het kort: een combinatie van vastberaden verzet – zonder dreigen en straffen – en positieve aanwezigheid – zonder toegeven.
Gevolgen voor hoe je reageert op je kind
Geweldloos verzet betekent een 180 graden ommezwaai van hoe je reageert op de agressie bij je kind. Je gebruikt geen fysieke agressie meer. Zelfs niet wanneer je kind heel erg agressief op jou reageert. Je mag jezelf beschermen, met je armen, waardoor je zelfrespect laat zien. Het gebruiken van vernederende of kwetsende woorden is ook uitgesloten.
Het geheim? Hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat
Hoe vaker het jou als ouder lukt om geweldloos te reageren op het geweld van je kind, hoe sneller er een einde komt aan de agressiviteit. Denk je maar eens in: hoeveel gemakkelijker is het om iemand aan te vallen die met hun vuisten zwaaien en schreeuwen, dan iemand die rustig zit?!
Je kunt het niet als gezin alleen oplossen
Als je al jaren op een bepaalde manier reageert op je agressieve kind, is het niet gemakkelijk om opeens een tegenovergestelde reactie te geven. Dat is zelfs hartstikke moeilijk. Daarom is het zo belangrijk om te delen. Met school, familie en vrienden. Je kunt het als gezin niet alleen en hebt je omgeving nodig om in liefdevolle ondersteuning jou en je gezin bij te staan. Herken jij je kind in alles wat ik hier schrijf? Vertel je familie en vrienden dan dat je hulp nodig hebt. Vraag al deze helpers om telefonisch, per e-mail of schriftelijk contact te leggen met je kind: ‘ik heb gehoord wat je deed. Dat kan echt niet. Laat je lieve kant zien, want die heb je’. Op deze manier is het gedrag van je kind niet langer geheim, waardoor de schone schijn geen optie meer is. Bovendien merkt je kind dat ie omringd wordt door mensen die van ‘m houden en ‘m liefdevol willen ondersteunen omdat ie het waard is.
NB inspiratie voor dit artikel vond ik in het geweldige boek ‘de sleutel tot je kind’ van Charlotte Visch; een mega aanrader voor elke ouder die op een respectvolle en liefdevolle wijze zijn kinderen wil opvoeden.