Gun jij jezelf evenveel als je je kinderen gunt?!
En nee dan heb ik het niet over de Sinterklaas cadeaus. Ik heb het over niet-tastbare zaken. Liefde, aandacht, ruimte, zorg. Iedere ouder wil niets liever dan dat zijn kind gelukkig is. Kind gelukkig, wij gelukkig. Easy as that? Helaas niet. Want kinderen worden pas gelukkige volwassenen als ze het voorbeeld van gelukkige volwassenen om hen heen hebben. Dus eigenlijk is de volgorde eerst jij gelukkig, dan je kind gelukkig. Dat dat gemakkelijker gezegd dan gedaan is & hoe jij het tóch voor elkaar krijgt, lees je hieronder.
Je kind leert van wie jij bent
Onhandig maar wel waar: kinderen leren het meest van wat je als ouder laat zien. Niet van wat je vertelt. Maar van wie jij bent en hoe jij bent, hoe jij handelt in ontspannen en minder ontspannen situaties. Wie ben jij in contact met anderen? Hoe ga je om met grenzen van anderen? En met die van jezelf? Accepteer jij jezelf? Kun je omgaan met je eigen emoties? Durf jij fouten toe te geven? Een opsomming van vragen als deze maakt maar weer eens duidelijk dat opvoeden niet altijd leuk en gemakkelijk is. Het kan zo confronterend zijn!
Opvoeden gaat vooral over jezelf
Want terwijl jij je leven leeft, leren je kinderen hun leven te leven door het van jou af te kijken. In Kinderpraktijk MIES kwam van de zomer een jongen van 9 jaar die sinds de verhuizing één jaar geleden moeilijk slaapt. Naar bed gaan en inslapen gaat lastig en als ie in de nacht wakker wordt, valt ie niet meer in slaap. Zijn ouders hebben van alles geprobeerd. Ze ontwikkelden het afgelopen jaar een 1-op-1 bedritueel inclusief een warm bad, slaapthee, het schrijven van een dankbaarheidslijstje, samen luisterboek luisteren, een hoofdmassage en ga zo maar door. Zowel vader als moeder zijn betrokken en zetten zich met volle 100% in voor een goede nachtrust voor hun zoon.
Hoe zit dat bij jouzelf…?
Als ik vraag naar hun eigen nachtrust wordt het eventjes heel stil. Vervolgens vertellen ze me hoe het slechte slapen van hun kind niet zoveel problemen oplevert voor hun eigen nachtrust. Dat is interessant. Hoe dit zit? Vader slaapt niet voor een uur of 1 in de nacht en moeder is ‘s nachts zo vaak wakker dat ze paraat is bij slapeloosheid van haar kind. Vader vindt het lastig om voor middernacht in een slaapmodus te raken. En blijft dan bezig met nuttige dingen totdat ie moe genoeg is. En valt dan meestal op de bank in slaap. Moeder kan goed in slaap vallen maar slaapt slecht door. En staat dan middenin de nacht op om nog maar eens een wasje op te vouwen of de woonkamer op te ruimen. Want dan is het lekker rustig in huis.
Dat hebben we nooit geleerd
Doorvragen maakt duidelijk dat beide ouders doodop zijn en heel graag beter willen slapen. Maar nog niet bedacht hebben hoe dan. Frappant dat deze ouders hun kind een uitgebreid bedritueel gunnen maar dat niet voor zichzelf regelen? Helaas niet. Velen van ons groeiden namelijk op bij ouders die ons wel vertelden dat rust nemen en goed slapen belangrijk zijn. Maar diezelfde ouders werkten zich ondertussen een slag in de rondte. Ze vertelden wel dat rust nemen belangrijk is, maar deden niet voor hoe dat er dan uitziet.
Hoe mooi dat we het wél aan onze kinderen kunnen geven
Wat deze ouders me weer eens lieten inzien, is dat we uit liefde voor onze kinderen álles voor ze over hebben. We geven alles wat we hebben want we houden zoveel van ze. Maar wat zo gek is… de onvoorwaardelijke liefde die we onze kinderen geven, die geven we meestal niet aan onszelf. Terwijl we als volwassenen dezelfde liefde en steun nodig hebben. Deze uitspraak is een radicale voor velen. Want op de een of andere manier geloven we dat we als volwassenen – net als onze ouders – hard moeten werken, volop moeten zorgen, succesvol moeten zijn, er goed uit moeten zien and so on. We zijn zo gefocust op het goed voor onze kinderen dat we onszelf vergeten.
Gun je kind dat ie het geluk van je af kan kijken
Wat als jij jezelf van nu af aan gunt wat je je kind gunt? Dat kan op het vlak van slaap, voeding, rust, hobby’s of sport zijn. Maak naast de bammetjes voor je kind ook eens je ultieme gezonde lunch voor jezelf klaar. Ga na wat jouw ideale bedritueel is en probeer dat eens een hele week te doen. Ook als de was zich opstapelt en de keuken een rommel is: jouw slaap heeft prioriteit. Wordt je rustig van je leven doornemen met je beste vrienden? Plan tijd in voor een telefoongesprek, wat je combineert met een wandeling door het park.
Ga ervoor lieve ouders! Gun jezelf wat je je kinderen gunt want door dat te doen geef je hen de kans het geluk van je af te kijken.