BOEM van je voetstuk: mijn kind heeft kritiek
Als jouw kind in de negenjaarsfase komt, dan gaat ie op zoek naar wie hij is. Los van jou. Je kind krijgt volop kritiek. Op je regels, op je uiterlijk of op je gedrag: “pap doe niet zo gek!”. En dat kan zeer doen. Jouw kind, waar je alles voor over hebt en waar je alles voor doet, die duwt je weg. Zo ver weg dat jij geen idee meer hebt wat er in ‘m omgaat. Oh en dat neemt ie je ook nog kwalijk want “nee mam! Je begrijpt er echt niks van!”
Deze veranderingen horen er dan misschien wel bij in die negenjaarsfase maar het is niet fijn. Daarom vandaag drie inzichten met bijbehorende tips om stevig te blijven staan. Zodat jij als ouder van een pittige 9-jarige met humor en lucht door deze fase komt zonder jezelf continu te hoeven vertellen dat je het ‘gewoon’ moet uitzitten. Want hoe deal je als ouder met een kind dat kritiek heeft?
Als een kloon
Eerst wat achtergrondinformatie over de ontwikkeling van je kind. Het zit zo: tot een jaar of negen zitten kinderen in de nabootsingsperiode; alles wat er gebeurd wordt door je kind als een sponsje opgenomen en nagebootst. Tot die tijd heb je als ouder mega veel invloed op hoe je kind is en doet. Eigenlijk is je kind in deze periode een kloon van zijn omgeving. En het is niet zo dat er nooit ruzie of gedoe is natuurlijk. Dat is er, maar van een andere orde dan met je kind in de negenjaarsfase.
BOEM van je voetstuk: mijn kind heeft kritiek
Want rond de negen jaar maakt je kind de overstap van nabootsing naar het ontwikkelen van een eigen ik. Door los te komen van zijn omgeving die hij tot nu toe gewoon nadeed. Je kind kind wil zelf dingen gaan ontdekken, los van jou. Er komt eigenheid in je kind, met eigen meningen en het liefst ook eigen regels. Je bent níet meer zijn grote voorbeeld en daarmee val je zomaar pats boem van je voetstuk.
Tip #1: erken je eigen pijn
Van je voetstuk vallen, dat doet pijn. Hoe stoer en sterk je ook bent, kan ik je van harte aanraden om die pijn niet te negeren. Gevoelens hebben namelijk de frappante eigenschap om, als ze niet erkend worden, onderhuids te blijven woekeren tot ze op een ander moment en een andere plek de kop opsteken. In een discussie over snoep met je kind bijvoorbeeld, waardoor een discussie uitmondt in een mega ruzie. En dat wil je niet. Erken dat het niet fijn is om je kind van je af te zien drijven. Voel het, doorvoel het. Dat is de enige manier om verder te komen.
Stevig staan terwijl je kind kritiek heeft
Kinderen in de negenjaarsfase vinden de regels in huis ineens helemaal niks meer en komen met hun eigen regels. En dat zorgt vaker wel dan niet voor conflict met jouw mening. En daarom is het handig als jij als ouder stevig staat. Dat je goed weet wat jij in deze fase – dus passend bij de verandering waarin je kind zit – écht belangrijk vindt en grenzen kunt aangeven zonder je wil op te leggen.
Tip #2: geef je grenzen aan zonder je wil op te leggen
Op het moment dat jij een grens stelt, is het onwijs nuttig om jezelf ook centraal te stellen. Daarmee bedoel ik dat je vanuit jezelf spreekt. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, omdat we zo gewend zijn om grenzen te stellen in de vorm van een bevel. Maar niemand krijgt graag opgedragen wat ie moet doen, volwassenen niet en kinderen ook niet. Ik voorspel dat je kind je op deze manier beter begrijpt. En dat maakt de kans groter dat ie het ook doet.
Ook kwetsbaar zijn
Naast een stevige ouder heeft je kind ook nodig dat jij je kwetsbaarheid laat zien. De hersenontwikkeling van je kind gaat in deze fase heel snel en wat ie onder meer steeds beter kan, is doorhebben hoe andere mensen zich voelen. Ga jij door een lastige periode? Dan heeft je kind dat gegarandeerd door, en vaak ook nog eens waar het door komt.
Tip #3 deel je eigen gevoelens
In de negenjaarsfase maakt je kind de stap van de fantasiewereld voor magie naar de echte wereld. En daar horen echte verhalen bij. Dus deel hoe jij je voelt en wat je nodig hebt. Wil je kind je troosten? Dan mag dat, zolang het niet te veel wordt. Want hoe empathisch en lief is het als jouw 9-jarige een warm kopje thee voor je maakt omdat jij je rot voelt?!
Als je deze 3 tips toepast, voorspel ik dat jij & je kind een stuk soepeler door die negenjaarsfase heen komen. Kan je wel wat meer tips gebruiken, toegespitst op jouw situatie? Ik denk graag mee, weet je welkom!