Soms zijn er gedragingen die je als ouder niet helemaal kunt plaatsen, en wil je weten of er sprake is van een neurodivergent brein zoals met autisme of ad(h)d. In onze praktijk bieden we screening op autisme en ad(h)d voor kinderen en jongeren. We doen geen volledige diagnostiek, maar helpen je wel om een duidelijker beeld te krijgen van hoe het brein van jouw kind werkt, zodat jij als ouder het juiste vervolgtraject kunt kiezen. Diagnostisch onderzoek is duur en niet iets waar je zomaar voor kiest ; wij helpen je daarom met onze screening met deze afweging. Én zorgen er met onze sociale kaart in Amsterdam en omgeving voor dat er deuren openen. Zo profiteert je onder meer van kortere wachttijden, en vergoed psychologisch onderzoek.
Wat is een screening op autisme en ad(h)d?
Een screening is een eerste onderzoek waarmee we kijken naar mogelijke tekenen van autisme of ad(h)d. Bij deze screening worden zowel observatie in de kinderpraktijk, als de kenmerken van autisme en ad(h)d gebruikt. Het doel is om te zien of er verder onderzoek nodig is. Bij een screening wordt dus geen definitieve diagnose gesteld, maar krijg je wel meer inzicht in het gedrag van je kind.
We begrijpen dat dit een belangrijke stap is, en we willen ouders en kinderen zo goed mogelijk ondersteunen in dit proces. Als uit de screening blijkt dat er mogelijk sprake is van autisme of ad(h)d, zorgen we ervoor dat je verder wordt geholpen door gespecialiseerde zorgverleners uit ons netwerk. We verwijzen je naar de partij met de kortste wachtlijst, zodat jullie zo snel mogelijk aan de beurt zijn.
Wanneer is het nuttig om een screening te overwegen?
Als ouder kun je je afvragen of je kind mogelijk autisme of adhd heeft als je gedragingen opmerkt zoals:
- Moeite met sociale interacties: Je kind heeft moeite om contact te maken met anderen, speelt liever alleen of begrijpt sociale signalen niet goed.
- Stereotype gedrag: Herhaald gedrag, zoals het steeds opnieuw herhalen van bepaalde bewegingen, het vasthouden aan routines of het tonen van intens gefocuste interesses.
- Onrust of impulsiviteit: Je merkt dat je kind moeite heeft met stilzitten, snel afgeleid is, en geen geduld heeft voor activiteiten die langer duren.
- Moeite met focus en concentratie: Je kind heeft moeite met het voltooien van taken, blijft steeds afdwalen, of is dromerig, of heeft moeite om zich te concentreren, zowel thuis als op school.
- Sensorische gevoeligheid: Overgevoelig of juist ongevoelig voor bepaalde zintuiglijke prikkels, zoals geluid, licht of texturen.
Dit zijn allemaal gedragingen die kunnen wijzen op autisme of ad(h)d, maar het is belangrijk om te weten dat niet alle kinderen met deze gedragingen automatisch een diagnose van autisme of ad(h)d hebben. Een screening kan helpen om te bepalen of er verdere stappen nodig zijn.
Wat gebeurt er na de screening op autisme en ad(h)d?
Na de screening ontvang je van ons aanbevelingen voor verdere stappen. Als uit de screening blijkt dat er vermoedens zijn van autisme of ad(h)d, verwijzen we je door naar gespecialiseerde psychologen, psychiaters of andere zorgprofessionals binnen ons netwerk. Wij werken samen met specialisten die verder diagnostisch onderzoek kunnen doen en de juiste behandeling of begeleiding kunnen bieden. Tijdens het diagnostisch onderzoek blijft je kind natuurlijk welkom in Kinderpraktijk Mies voor de nodige ondersteuning.
Wat maakt onze autisme en ad(h)d screening uniek?
- Individuele en holistische benadering: We nemen de tijd om te kijken naar je kind als geheel en gaan zorgvuldig in op zowel gedragingen als ontwikkelingsachtergrond. We geven geen labels waar dat niet nodig is en onderzoeken ook of er andere oorzaken van bepaald lastig gedrag zijn.
- We doen wat nodig is: Ook als er (nog) geen diagnose is, dan betekent dat niet dat de begeleiding stilstaat. We doen wat nodig is en stemmen af op jouw kind ; ons uitgangspunt is altijd dat je als kind de klacht niet bent, maar hebt.
- Samenwerking met een netwerk van specialisten: We werken samen met een netwerk van deskundigen in de regio en kunnen je doorverwijzen naar de juiste professionals met de kortste wachtlijst en vergoedingen voor verdere diagnostiek.
- Betrokkenheid van ouders: We geloven in samenwerking met ouders en het hele gezin. We betrekken je bij het proces en zorgen ervoor dat je je gehoord voelt.
Wanneer is het tijd om een screening aan te vragen?
Als je merkt dat je kind gedrag vertoont dat je zorgen baart, zoals moeite met sociale interacties, onrust, of extreme concentratieproblemen, dan kan het een goed idee zijn om een screening te overwegen. Dit kan helpen om meer duidelijkheid te krijgen over wat er speelt, en om ervoor te zorgen dat je kind de juiste ondersteuning krijgt.
Weet je nog niet zeker of screening iets voor jullie is? Neem contact met ons op.
Als je je zorgen maakt over de ontwikkeling van je kind of vragen hebt over de screening op autisme of ad(h)d, neem dan gerust contact met ons op. In het formulier op deze pagina kan je een kennismakingsgesprek aanvragen. Direct eenvoudig & online inplannen van zo’n kennismaking doe je hier. We luisteren graag naar je zorgen en helpen je verder. Samen kunnen we kijken naar de volgende stappen die jouw kind en gezin verder helpen.