“ik durf het niet”… Of het veelgehoorde “ik kan het niet”. Als kinderen vanaf een jaar of 7 erg angstig zijn, vinden volwassenen het lastig om die angst serieus te nemen en écht te luisteren. Je kind is al ‘groot’ dus hoezo zo bang…? Terwijl juist in deze fase angsten heel normaal zijn. Je kind zit in zowel de negenjaarsfase (van 8 tot 12 jaar) als in de puberteit in een flinke ontwikkelsprong en daar kan angst bij komen. Zo kan je kind gaan wankelen en bang worden voor dingen waar ie de jaren ervoor niet bang meer voor was. Vaker dan voorheen zal je te horen krijgen dat ie iets niet wil omdat ie het – zogenaamd – niet kan. Prima natuurlijk dat je kind dingen spannend vindt. Dat hoort erbij. Maar je wil niet dat je kind geen dingen probeert omdat ie te angstig is.
Angst bij kinderen in de negenjaarsfase tussen de 8 en 12 jaar
Kinderen in de 9-jaarsfase tussen de 8 en 12 jaar kunnen flinke angsten hebben. Ook in mijn praktijk hoor ik het aan de lopende band: “nee hoor dat kan ik niet”. En wat ik dan dus nooit zeg, is: “natuurlijk kun je dat wel!” Ik weet, het is verleidelijk. Want jij en ik weten allang dat je kind het kan. Maar de truc zit ‘m erin dat ie dat zelf ook zo gaat ervaren. En dat lukt het beste als ie zelf aan zet is.
Begrijpen wat de functie van bang is
Kinderen tussen de 8 en 12 jaar zijn bezig om hun wereld groter te maken, en hebben tegelijkertijd nog veel behoefte aan steun want dat maakt dat ze zich veilig voelen. Die steun is met name nodig in het gevoelsleven. Want wat gebeurt er een hoop in deze fase. In Kinderpraktijk MIES verkennen we door te spelen, te kletsen en te doen wat nog meer nodig is welke emoties jouw kind allemaal heeft en gaan na hoe het komt dat ze er zijn én wat hun bedoeling is. Waarom voel je wat je voelt? En is het erg om je angstig te voelen?
Hoe om te gaan met een gevoel van angst bij kinderen
En dan zijn er vervolgens nog verschillende manieren om met die angst om te gaan. Niks doen is natuurlijk een optie… want als het je lukt om het gevoel van angst toe te laten – en daarop oefenen we in Kinderpraktijk MIES – dan is het na 90 seconden je lichaam weer uit. Samen gaan we op zoek naar hulpbronnen; alles wat je kan helpen om met je angst om te gaan zodat je je weer fijn en rustig kan voelen. Voor het ene kind betekent angst dat er rustig ademen op een fijne plek nodig is. Voor het andere kind werkt de techniek van ‘doe eens gek & shake it out’ beter: springen dansen zwaaien zingen en zwieren. Wat het ook is dat bij je kind past, de gemene deler is: je lijf gebruiken. Alle spanning, zorgen, gepieker en angst zit in je lichaam en the only way out is via datzelfde lichaam.
Michelle voelt vanaf het eerste contact al vertrouwd en betrokken. Dat maakt dat je je als ouder kwetsbaar en open durft op te stellen. Ze maakt oprecht tijd voor je en daarin vond ik het vooral prettig voelen dat er geen tijdsklokje werd benoemd. Michelle vraagt veel uit op een speelse manier en komt met korte en praktische tips.
Een zeer fijne intake waarin ook humor een belangrijk ingrediënt is. Want ook al is onze rol als ouder soms behoorlijk pittig. Om jezelf en met je kind blijven lachen tijdens het vallen en opstaan, is toch wel erg belangrijk en die energie straalt Michelle uit!
Zeker een aanrader voor als je wel even een duwtje in de goede richting kan gebruiken!