vrouw die haar schouders ophaalt en niet weet of haar probleem erg of niet erg is

Als je probleem niet erg genoeg is voor kindercoaching

Als je probleem niet erg genoeg is voor kindercoaching

Kinderen die bij Kinderpraktijk MIES komen, zitten daar niet van de ene op de andere dag. Ouders zijn vaak al een hele tijd bezig met het zoeken naar dé oplossing voor hun vraag of probleem. Door boeken over kinderpsychologie en opvoeding te lezen. Door erover te piekeren, met name ‘s nachts in bed. En ga zo maar door. Waar ik als kindercoach en als mens verdrietig van wordt, zijn ouders die dit heel lang op hun tandvlees volhouden, dan toch na lange tijd worstelen en op advies van school of huisarts bij me komen en doodop zijn. Te moe bijna om mijn inzichten & tips toe te passen. 


Hoe weet je of het probleem van je kind erg genoeg is voor hulp

43% van de Nederlandse bevolking had ooit in zijn leven psychische klachten en de meesten wachtten maanden voordat ze op zoek gingen naar hulp. We vinden het lastig om voor onszelf te bepalen of het probleem, de klacht of vraag waar we mee rondlopen erg genoeg is. Nog iets complexer wordt het als je strijd ervaart in het opvoeden van je kind en het begrip over en weer hebt zien wegebben. Dat je je kind ziet worstelen, gedragsproblemen toenemen en de opvoedtips niet meer werken.

Hoe weet je dan of het probleem van je kind erg genoeg is om hulp aan een kindercoach te vragen? 


Je weet het niet, je voelt het

Eigenlijk is deze vraag hartstikke gemakkelijk te beantwoorden. Zoiets weet je niet. Zoiets voel je. Je voelt het haarfijn aan, dat er iets speelt waar je samen met je kind niet uitkomt. Dat gevoel zit van binnen en veel ouders noemen het hun moeder- of vaderintuïtie of -instinct. Je kunt dat gevoel vaak moeilijk uitleggen maar dat er íets aan de hand is dat weet je wel. 


Vragen hebben over opvoeden is heel normaal

Als ouder die worstelt met en zich zorgen maakt over zijn kind, heb je vaak het idee dat je de enige bent die twijfelt, faal, onzeker is en geen idee heeft hoe ie zijn kind in vredesnaam tot een gezond volwassen persoon moet zien te krijgen. Goed nieuws: je bent veel normaler en doorsnee dan je denkt. 


Als het om kinderen opvoeden gaat dan doen we allemaal maar wat

Denk jij dat alle andere ouders precies weten hoe het moet? Dat ze de juiste formule hebben gevonden voor gehoorzame, zelfverzekerde, wijze kinderen? En dat jij de enige bent die achterblijft? Nee. We doen allemaal maar wat. Er zijn hele boeken over geschreven. Wat we dan maar doen doen, we doen het zo goed als we kunnen. We hebben een hoop opvoed ideeën (en idealen, die ook) en sommige ervan proberen we uit. Het ene idee werkt, het andere niet. En soms zijn de opvoed ideeën uitgeput en ben je hard toe aan iemand die je vragen hoort en je problemen helpt oplossen.  


Je kind moet zijn klacht van binnenuit kunnen oplossen

Wat ik ouders in zo’n geval gun: vertrouw op je gevoel. Als jij het gevoel hebt dat er iets niet klopt, neem dat gevoel dan serieus. En wacht hier niet te lang mee. Kinderen zijn heel dynamisch en bewegen heen en weer van super verdrietig naar super blij. Daardoor kan je al gauw denken: ‘het is nu minder erg’ of ‘het gaat al stukken beter’. Maar zolang de klacht van je kind niet van binnenuit is opgelost, gaat ie zich per saldo alleen maar slechter voelen. En dat ga je merken. Misschien niet nú maar dan over een paar jaar; in de negenjaarsfase maar zeker ook in de puberteit.


Je moet niet veranderen, je bent goed zoals je bent

Ouders en kinderen die bij me komen zijn vaak reuze opgelucht als ik ze niet in het intakegesprek vertel wat ze allemaal moeten gaan veranderen. Dat verrast me elke keer weer. Want mijn insteek als kindercoach is zo’n beetje het tegenovergestelde van mensen veranderen. Ieder kind dat bij me komt en iedere ouder die op de bank zit, is namelijk goed zoals ie is. En dat gevoel van goed genoeg zijn, dat gevoel zoek ik op om het te versterken. Want dat is de sleutel naar meer zelfvertrouwen en een gelukkig gevoel.


Kortom: als jij aan je water voelt dat er iets speelt waar je de vinger niet op kan leggen dan is dat het perfecte moment om hulp te zoeken. Ieder probleem dat je kind en jij als probleem ervaren, is erg genoeg om ermee naar de kindercoach te gaan. Dus ga. Juist als je niet precies weet wat er aan de hand is. Want daar kan een kinderpsycholoog of kindercoach je uitstekend bij helpen. Om hulp vragen is stap 1. Je zult merken dat je je alleen al door hulp te vragen, sterker voelt. Dat is omdat je uit je klem bent van zorgen zonder oplossingen. En na stap 1 volgt de rest vanzelf.

Wat ik je nog mee wil geven: de oplossing waar je al die tijd naar op zoek was, is vaak zoveel dichterbij dan je nu kan zien. En die oplossing, die gun ik alle kinderen & ouders vanuit de grond van mijn hart!